duminică, 18 martie 2012

Cîteva cuvinte despre... sistemul hidrofor cu pompă submersibilă


De ceva timp avem o nouă adresă pentru acest blog. Aceasta este http://instalatoruldeiasi.wordpress.com/

În plus faţă de materialele de aici, la noua adresă a blogului veţi găsi două articole ce prezintă realizarea practică a unor sisteme hidrofor cu pompă submersibilă.



9 comentarii:

  1. Buna ziua, a "picat" pe mine sa realizez asa ceva si caut solutii de o vreme. Momentan incerc sa inteleg. Ultima schema mi se pare cea mai buna din ce am citit pana acum dar ... nu vad hidroforul in schema desi e pomenit in text.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin definiţie, "hidrofor" este orice "instalaţie care asigură presiunea necesară în rețeaua de distribuție a apei dintr-un cartier, dintr-o clădire înaltă etc." (sursa: http://dexonline.ro/definitie/hidrofor), nu doar acel sistem monobloc pe care l-au văzut mai toţi prin magazinele de specialitate sau prin super-/hiper- magazine.
      Hidroforul minimal cu pompă submersibilă este cel pe care l-am prezentat în prima schemă (intitulată "schemă sistem hidrofor cu pompă submersibilă - varianta minimă"). Componentele sale se regăsesc, evident, şi în următoarele scheme, mai complete.
      Dacă tot nu am reuşit să fiu destul de clar, te rog să-mi spui şi voi încerca să lămuresc acest aspect.
      Totodată, te aştept şi cu alte întrebări legate de acest subiect, pentru a te putea ajuta să-ţi rezolvi problema.

      Ștergere
    2. Cred ca vrea sa zica ca in ultima schema nu apare a 2-a pompa (cea a hidroforului) pe care se monteaza piesa "5 cai". Sau gresesc?

      Ștergere
    3. În sistemul descris de mine nu este necesară o a doua pompă.

      Există şi cazuri speciale, cele în care debitul sursei de apă este prea mic, aşa că pompa din puţ/fîntînă trimite apa pentru a fi stocată temporar într-un rezervor tampon de capacitate ceva mai mare (de ordinul sutelor de litri). Din acest rezervor tampon, apa este apoi trimisă în reţeaua de distribuţie cu altă pompă decît cea aflată în puţ/fîntînă.

      Ștergere
    4. In cazul in care apa ar fi la 50m adancime n-ar fi mai rentabil pompa submersibila + vas tampon + hidrofor? O pompa care sa impinga la 50 m si sa mai faca si 3-4 bar la un debit decent... In plus, am inteles ca mai mult de 20 de porniri pe minut ii scurteaza semnificativ viata. De obicei astea se monteaza undeva la tara unde nu exista retea de apa si de obicei se uda masiv, se spala masina etc deci se consuma intens... Poate gresesc pe undeva dar as prefera sa se strice o submersibila de 500 ron decat una de 1500. Ar fi mai modular, nu?

      Ștergere
  2. din cate se vede pe schema piesa aceea cu 5 cai se prinde de butelie. deci pe acolo si intra apa din pompa si iese la nevoie. dar atunci cand folosesti timp indelungat apa, scade presiunea si presostatul cere apa de la pompa....practic in acelasi moment si intra apa in butelie si iese, dar cum? pe aceeasi gaura de la butelie si intra si iese apa in acelasi timp? VA MULTUMESC FRUMOS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apa intră şi iese din rezervorul presurizat prin acelaşi orificiu, dar nu simultan. Mai exact, dacă presiunea pernei de aer din rezervorul presurizat este mai mică decît cea a apei din instalaţie, atunci apa va intra în rezervorul presurizat, iar dacă presiunea pernei de aer din rezervorul presurizat este mai mare decît cea a apei din instalaţie, atunci apa va ieşi din rezervorul presurizat.

      Pentru a ajuta cititorii blogului să înţeleagă mai uşor funcţionarea unui astfel de sistem, mi-am propus să fac cîte un articol pentru fiecare componentă mai importantă şi/sau mai deosebită a lui. Problema cu care mă confrunt în această perioadă este lipsa timpului liber necesar realizării acestei dorinţe. Totuşi sper ca încet-încet, pas cu pas, să o aduc la îndeplinire.

      Ștergere
  3. Daca sunteti din Iasi, as dori un numar de telefon pentru montarea unui hidrofor cu pompa sumersibila. O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sînt din Iaşi. Pentru contact puteţi folosi numărul de telefon 0761428682 sau oricare dintre modalităţile enumerate ceva mai sus, în partea dreaptă. O zi bună şi Dvs.!

      Ștergere

Aştept atît impresiile şi întrebările voastre, cît şi completările sau criticile argumentate. Vă mulţumesc anticipat!